20 ключа за един по-пълноценен и щастлив живот


Понякога вярваме, че обстоятелствата ни пречат да живеем пълноценно, щастливи и с ентусиазъм. Да уравновесим различните сфери на живота си може да не изглежда лесно, но си струва.


“Щастието идва когато думите и делата ви носят полза за вас и за другите”.
Буда
Решаваме да продължим да тичаме без да се замисляме над нашето съществуване, или бихме могли да спрем за миг, да погледнем в себе си и да започнем да живеем изпълнени с удовлетворение.
Какво е изборът?
Да сме тук не е случайно, но да открием причината и извървим пътя е наше задължение!
Както пиша в книга си “Заслужавам най-доброто”, много хора вярват, че щастието е нещо случайно, извън нашия контрол. Животът не функционира по този начин. Вътрешното благосъстояние, онова истинското, е способност и като такава може да бъде изучавано. Може да бъдем щастливи независимо от всичко, необходимо е да знаем как и да го развием.

Ето 20 стъпки по пътя към щастието.

1. Съсредоточете се върху силните страни и таланти си
Колко често се съсредоточаваме върху онова, което не върви, върху нашите недостатъци? Обърнете погледа си към силните страни и вашите способности. Някои са скрити, други по-явни, но докато ги откривате и започвате да прилагате в ежедневието си ще изпитате удовлетворение и удоволствие.
Ключовият въпрос тук е: Кои са моите таланти? Какво умея да правя добре? Какво обичам да правя?

2. Използвайте вашите силни страни и таланти и дайте своя принос
Да дадете своя принос на света, да използвате способностите си за нещо свято, свисше, нещо, което е над нас е един от начините да се почувствате по-щастливи. Страничните ефекти са да се намерите напълно погълнати от онова, което правите, работа или взаимоотношения, и да започнете да забелязвате по-голямо съвършенство във вашите действия.
Ключовият въпрос тук е: как мога да дам своя принос? С какво мога да променя нещата в тази ситуация?

3. Водете здравословен живот
Една от най-важните сфери, тъй като засяга и околните. Достатъчно сън, движение и физическо упражнения, внимателен избор на хранителни продукти, напитки и всичко, което консумирате. Обществото постоянно ни отдалечава от този житейски аспект,ускоряваме ритъма на действие, съсредоточени върху “успеха”, за сметка на психо-физическото равновесие.Но колко важно е за нас здравето?
Ключовият въпрос тук е: как да живея по-здравословно?

Ако желаете да задълбочите аргумента, да научите повече за ефекта отначина на хранене върху тялото и емоциите, прочетете моите книги по темата.


4. Трупайте нови знания
Стремежът към нови знания е друг значим аспект, но често подценяван. Любопитството при научаването на нови неща мотивира и вдъхновява. Дава също много енергия и помага да разгърнем творческите си способности..
Харесвам много фразата на Сократ: “знам, че нищо не знам”. Напомня ми винаги колко много има за изучаване и конфронтация. Всеки ден получавам възможности за израстване.
Ключовият въпрос тук е: какво ново мога да науча днес?

5. Намерете емоционален мир
Да съумеем да управляваме емоциите е съществена крачка към щастието. Както преподаваме в курсовете BlessYou важно е да създаваме положителни емоции и в същото време да разберем как да третираме “негативни” или дисфункционални душевни състояния. Понякога е необходимо да преминем през лечението на аспекти от миналото, прошката и да работим върху токсични емоции като срам или чувство на вина. В други случаи за да възвърнем вътрешното спокойствие е необходимо да се освободим от миналото.
Ключовият въпрос тук е: от какво има нужда да се освободя?
Емоционалното спокойствие може да се възстанови ако решим да експериментираме по-голяма позитивност в настоящето, да живеем с радост, кураж, и благодарност, да създаваме положителни емоции гледайки с оптимизъм, надежда и вяра към бъдещето.
Съществуват много упражнения, които ще ви помогнат в това начинание. Нужни си тренировки, както за всяко нещо за да се научите да увеличавате позитивността и да управлявате негативността.
Ще ги намерите в моите книги и курсове BlessYou, както и в е-книгите, които може да свалите безплатно от сайта www.tuttaunaltravita.it и www.mimeritoilmeglio.it.

6. Тренирайте сетивата си
Много хора са продукт на средата, в която живеят, консумират нездравословна храна, гледат телевизионни програми боклуци и продължават да водят един живот посветен на нездрави неща и аргументи. Както се казва, това, което вкарваме в тялото и мозъка си става част от нас и нашата същност. Ако искате да промените навиците си, научете се да търсите нови удоволствия.Започнете да тренирате като оцените онова, което ви се е струвало различно.
Няма нищо привлекателно в сцените на насилие и секс в телевизионните предавания или по радиото. Отдалечавайки се от всичко това започвате да тренирате сетивата си с положителни желания, оценявате телевизионни и радио програми със стимулиращо и образователно съдържание и това наистина може да доведе до промяна във вашето съзнание.
Ключовият въпрос тук е: с какво се храня?

7. Развийте личната си власт

Уилиам Ърнест Хенли казва “Аз съм създателя на съдбата си, аз съм капитана на душата си”

Запомнете това утвърждение. Ще ви помогне да разберете, че независимо от външните обстоятелства, вие сте винаги в състояние да управлявате житейските си реакции и поведение. Доверието в себе си и в собствените си способности е много важно, поставяте си цел, която заслужава да бъде постигната. Всеки един от нас има нужда да бъде самостоятелен и независим в реализирането на мечтите си. Личната власт разширява хоризонтите, започвате да излизате с лекота от комфортната си зона и да живеете според собствения си потенциал.
Ключовият въпрос тук е: по какъв начин мога да използвам личната си власт?


8. Създавайте здрави връзки
Без здравите връзки животът е безрезултатен. Става дума преди всичко за семейни, сентиментални и интимни връзки.
Човешките същества имат нужда да контактуват с другите. Ние сме социални същества. За едно правилно развитие и създаване на здрави взаимоотношения е нужно да притежаваме честност, уважение, емпатия, алтруизъм, съчувствие, доверие, да сме личности със здрав морал, които държат на думата си.
Ключовият въпрос тук: как мога да внеса повече любов, честност, уважение, емпатия.....в моите връзки?

9. Разгърнете духовността си
Чрез духовността си ще осъзнаете взаимовръзката и единството в живота. Това, от своя страна, ще ви помогне да развивате съчувствие и емпатия във взаимоотношенията си, ще осъзнавате все по-ясно как да подобрите себе си и света около вас. Аз лично използвам различни методи за връзка с духовното, както обяснявам в книгата си “Толкова различен живот” и мога да ги препоръчам като ефикасни и лесни в същото време, дишането, природата, медитацията, молитвата, лабиринта, нестинарството. Разбира се, има и други начини за връзка с висшите сили. Защо да не пробвате някои и да намерите вашите?
Ключовият въпрос тук е: какво мога да направя днес за да изпитам по-силна любов, мир, духовна връзка?

10. Излезте от рамките на времето и се сприятелете с настоящето
Един от механизмите, който пречи на нашия отдих е времето, което ни поглъща, живеем в подобие на сандвич от фантазми от миналото и безпокойство за бъдещето. Дори когато сме на почивка, без работни ангажименти, често не успяваме да спрем ума си и да се насладим на настоящия момент, единственият, в който можем да сме напълно щастливи.
Заедно с ключовия въпрос ето едно упражнение, което ще ви помогне да се концентрирате върху настоящия момент, когато умът пътува в миналото или в бъдещето без да е необходимо. Може да го упражнявате за няколко минути дневно. Нагласете алармата на часовника си на определени интервали и когато я чуете, запитайте се: за какво мисля? Къде е умът ми в този момент?
Ако е в миналото или в бъдещето съпроводете го нежно в настоящето. Използвайте сетивата си. Огледайте се наоколо. Вслушайте се в звуците около себе си. Почувствайте сигналите на тялото си тук и сега.

11.  Дишайте!
Първата реакция, когато сме стресирани или изправени пред заплаха е да спрем да дишаме.
А всъщност, едно пълно и дълбоко дишане ни носи мигновенно благосъстояние, прави стимулиращ масаж на вътрешните органи и коремните мускули, оказва се отлично решение в много случаи на свръхнапрежение и тревожност. Научете се да дишате дълбоко.
Тренировка: от време на време в рамките на деня, обърнете внимание на дишането си: направете 5 дълбоки вдишвания и издишвания (още по-добре 10). Бъдете релаксирани: не е нужно да се напрягате.
Представете си вашия гръден кош като акордеон: при вдишване се разгръща, при издишване се затваря.
Дишайте с бавен ритъм за релаксиране: с бърз за зареждане.
Ако душевното ви състояние е неприятно (тъга, тревожност, неудобство, нервност, безпокойство) издишвате като си представяте, че моментните усещанията ви напускат и вдишвате въздух наситен с радост, спокойствие, мир и релакс.
Ключов въпрос: как дишам?


12. Престанете да считате проблемите за перманентни
Мислили ли сте някога за даден проблем като за вечен? Казвали ли сте,че ситуацията е безизходна, а в последствие сте открили съществуващи решения?
Тайната да избегнете клопката на негативните душевни състояния е да си напомняте, че са преходни, че след бурята изгрява слънце.
Тренировка: изолирайте проблема с ясното съзнание, че е само “това нещо”, само сега, само тук. В тежки моменти повтаряйте: Аз съм много повече от моите проблеми, аз съм много повече от моите емоции.
Ключов въпрос тук: когато сте изправени пред даден проблем задайте си въпроса: по какъв начин преувеличавам и правя перманентен този проблем ?

13. Приемете всички емоции
Парадоксално, но първата крачка да сме щастливи и жизнени е приемането на проблемите и болезнените емоции като неизбежни. Само когато си позволим да изпитаме цялата гама от човешки емоции ние се отваряме на положителните.
Ключов въпрос: какво не приемам?
Тренировка: вместо да ги съдите, назовете емоциите си.

14. Промяна на парадигмата
Голяма част от хората живее с мотото ИМАМ, ПРАВЯ, СЪМ, когато имаме дадено нещо (повече време, пари, любов и т.н. ) ще направим най-накрая нещо друго ( ще напишем книга, ще се посветим на хоби, ще отидем на почивка, ще започнем онази връзка). Което ще ни позволи да “сме “щастливи.
Но “Имам” и “Правя” не дават “Съм”. Точно обратното. Да имаме мечти и да ги трансформираме в обективи е много важно, но е рисковано да се вярва, че щастието идва заедно с реализацията им. Живот в застой. Бъдете щастливи независимо от всичко, дори да не сте реализирали всички си мечти...
Ключов въпрос: какво очаквам за да бъда щастлив/а?

15. Тетрадката на благодрността
От години песимисти и оптимисти се борят кой има право. Отговорът е прост> и двете страни. Зависи от гледната точка. Колко често забелязваме щастието в ежедневието? Тренировка: водете си тетрадка за благодарности: вечер, преди лягане пишете поне 5 неща за които сте благодарни. Достатъчни са 2-3 минути, но ефектът е различен.
Ключов въпрос тук: за какво съм благодарен/ а днес?

16. Забавлявайте се като променяте навиците си и разширявате зоната на комфорт
Понякога животът ни задължава да променим навиците си и това води до стрес. Заинатяваме се да живеем в познатото, защото се чувстваме на сигурно място. Нашата зона на комфорт. Имаме на разположение една клавиатура, но използваме само две или три ноти. Както обяснявам в книгата Заслужавам най-доброто, самата дефиниция “зона на комфорт” е парадокс. Все още трябва да срещна някого, наистина щастлив в собствената си комфортна зона – включваме автопилота и продължаваме да правим същите неща със същите резултати. Но ако желаем резултати нови трябва да правим нови неща.....
Вместо да се оковаваме в старите навици нека използваме всеки нов ден и да излизаме от “зоната си на комфорт”, да правим нови неща. Като начало може да тренираме с малки символични жестове, например да изключим автопилота.
Ключов въпрос : какво ново/ различно мога да направя днес? Как да изляза от зоната си на комфорт?


17. Подобрете взаимоотношенията си
Във всеки от нас има безценен диамант, погребан под слоеве от скали и кал. В съжителството си с друго човешко същество ( партньор, колегите, приятелите ) нашите различия съдават търкания, понякога много болезнени. Не е ли това един чудесен начин да разрушим скалата и да изкараме на яве диаманта? Междуличностните взаимоотношения ни карат да излезем от изолация и да престанем да се фокусираме само върху себе си. Така развиваме любезност, съчувствие, прошка, уважение, търпение. Всички основни качества за себереализация и щастие.
Ключов въпрос: какъв е урока за мен в тази връзка?

18. Хранете се здравословно
Ние сме това, което ядем. Понякога разсеяност, стрес, умствена умора или склонност към негативно мислене са резултат от начина, по който храним мозъка си. Когато зареждаме колата си с гориво нима сме небрежни? А на тялото си какво гориво даваме? С какво захранваме клетките и мозъка си? Различни научни изследвания доказват тясната връзка между хранителни продукти и характер: доказано е, че хората, които консумират редовно червено месо имат агресивни реакции, а употребата на рафинирана захар пресушава тялото, разгражда ценни витамини и минерали и води до повишена киселинност. Това от своя страна причинява умора, трудно съсредоточаване, раздразнителност. Избягвайте да използвате като извинения преумората и стреса и изберете да храните тялото и ума си с изобилие от пресни плодове и зеленчуци, намалете или елеминирайте употребата на твърд алкохол и месо.
Ключов въпрос: с какво гориво зареждам моята система тяло-ум ?

19. Движете се, правете физическо упражнение
Както пиша в книгата си Толкова различен живот, издателство Колибри, множество научни изследвания са довели до едно и също заключение. Физическото упражнение укрепва имунната система и предпазва от кризи на тревожност, и страхови неврози. Плуване, джогинг, ходене с бъзр темп, практикувани редовно от двайсет до трийсет минути, три пъти седмично поне, правят чудеса и за доброто настроение!
Ключов въпрос: Какво физическо движение направих днес? Как мога да се движа повече?

20. Помагайте на другите
В рамките на един научен експеримент, групата доброволци трябва да извършва пет любезни действия на ден. Парите са изключени, става дума за чисти и семпли жестове на любов, примерно да напишат благодарствено или похвално писмо, да прегърнат някого, да дарят кръв, да помогнат на непознат на улицата. След шест седмичен експеримент, участниците са повишили нивото на щастието си с 40 процента!
Както пиша в книгата “Заслужавам най-доброто”, ние сме социални същества, не сме острови, всички сме бримки вплетени във веригата на живота. Ние сме тук, на Земята да даем своя принос. Не сме тук само да консумираме ресурси, храна, въздух, да заемаме място. Ние сме тук да носим разликата чрез живота си. Когато сте във ваканция направете нещо добро, дайте своя принос и ще се почувствате по-добре!
В книгата “Заслужавам най-доброто” цитирам една стара китайска поговорка: Ако искаш щастие за един час, наспи се. Ако искаш щастие за един ден, иди за риба. Ако искаш щастие за един месец, ожени се. Ако искаш щастие за една година, наследи богатство. Ако искаш щастие за цял живот, помагай на другите.
Ключов въпрос: как мога да дам своя принос?


ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В


ПЪРВИЯ ПРАКТИЧЕСКИ УЪРШОП НА ЛУЧИЯ ДЖОВАНИНИ В БЪЛГАРИЯ





27 ЮНИ, СРЯДА

Последвайте ни